Brandstoffen

Met welke (biomassa)brandstof wil je gaan stoken?

Doorgaans worden drie biobrandstoffen toegepast: stukhout, houtpellets en houtsnippers.

stukhout

Voor stukhout wordt meestal gekozen als het gaat om ketels met een lagere capaciteit, goed voor de verwarming van een woning. Moderne biomassaverbrandingsketels zorgen voor een optimale verbranding en zeer lage emissies. Het vochtgehalte van het hout dat wordt verbrand voor verwarming moet wel zo laag mogelijk zijn, in ieder geval niet hoger dan 20 – 30 procent.

pellets

Houtpellets zijn stukjes samengeperst hout dat uitermate geschikt is voor hout-CV ketels. Het bestaat uit schone restproducten van de houtverwerkende industrie, zoals zaagsel en stukjes resthout. Pellets hebben een hoge energie-output en zijn gemakkelijk te leveren en op te slaan. Een ander groot voordeel van pellets is het lage as-percentage. Deze is niet hoger dan 1%. Dit betekent dat de aslade slechts sporadisch geleegd hoeft te worden.

snippers

Houtsnippers zijn een ideale brandstof, niet alleen vanuit economisch oogpunt, maar ook vanuit milieuoogpunt. Overgebleven takken en boomtoppen en zagerijafval worden versnipperd tot houtspaanders. De kwaliteit wordt bepaald door het gebruikte houtsoort. Over het algemeen zijn houtsnippers goed lokaal verkrijgbaar. Snippers zijn daarnaast goedkoper in de aanschaf dan pellets. In vergelijking met pellets blijft er bij het verbranden van snippers wel wat meer as over en is er iets meer volume benodigd om dezelfde warmteproductie te genereren. Voor een goede verbranding is uiteindelijk het vochtpercentage en de grootte van de snippers belangrijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld pellets, mag het vochtpercentage van snippers hoger zijn. 

andere biomassa

Eventueel kunnen ook andere plantenresten zoals artisjokresten, olijfpitten, stro, briketten in meerdere maten en miscanthus worden gebruikt.

“Maak Nederland schoon en
kies voor energie uit biomassa”

Heb je een vraag?
Wij staan je graag te woord.

In 2050 moeten Nederland alle woningen van het aardgas af. Een biomassaverbrandingsketel kan een goede oplossing zijn. Informeer bij de medewerkers van ons loket vrijblijvend naar de mogelijkheden.